Ögonsjukdomar

Du kan läsa om olika ögonsjukdomar i 1177.se. Texten nedan är delvis hämtad från 1177.se

Grå starr, katarakt

Grå starr är naturlig åldrande av din kroppslins och innebär att ögats lins blir grumlig. Det gör att du får sämre syn. Det varierar hur lång tid det tar innan synen blir dålig. För en del tar det några månader, för andra flera år.  Gråstarr är inte farligt tillstånd och behandlas med operation. Alla som har grå starr behöver inte opereras.

Symtom

Det är vanligt att du har besvär med synen om du har grå starr och din lins blivit grumlig. Du kan till exempel ha ett eller flera av följande symtom:

  • Du ser sämre och suddigare ffa på avstånd.
  • Du har svårt att se i mörker och behöver mer ljus.
  • Färger blir svagare och mer gulbruna.
  • Du bländas lätt och är känslig för starkt vitt ljus, till exempel ljus från lysrör.
  • Konturer blir svagare.
  • Du kan se dubbla konturer.
  • Du har svårt att läsa texten på TV eller dator
  • Du har svårt med avståndsbedömningen

Behandling

Grå starr behandlas med operation då den grumliga linsen byts ut och ersätts av en konstgjord lins (ofta akryl). Men alla som får grå starr behöver inte opereras. Det beror på att försämringen ofta går så långsamt att besvären inte hinner bli så stora att de stör dig i vardagen.

Tillsammans med läkaren beslutar du om besvären är så stora att du behöver en operation. Via vårdvalet har du rätt att välja någon av de kliniker som utför gråstarr kirurgi.

Du hittar listan på kliniker som utför gråstarr operation i vårdgivarguiden samt 1177.se

Din doktor kommer att remittera dig till vald klinik.

Gråstarr operation är världens och Sveriges vanligaste operation. 2018 utfördes över 120.000 gråstarr operationer i Sverige. Operationen sker för det mesta under lokalbedövning och sker polikliniks där patienter åker hem efter operationen. Synen på det opererade ögat kan vara suddigt första dagarna efter operationen. De flesta upplever dock bättre synskärpa redan efter ett par timmar.